Krewetki
kreolskie
Z kuchni mojego
zięcia, który świetnie gotuje, proponuję łatwe w przygotowaniu i smaczne danie
dla jaroszy i dla tych, którzy lubią owoce morza. Zanim jednak zdecydujecie się
na zakup dwóch funtów krewetek, które do tanich produktów nie należą, trzy
ostrzeżenia:
1) krewetki, jak wszystkie owoce morza, są „bogate” w cholesterol,
2) mogą powodować niebezpieczną alergię nawet u osób, które już wcześniej je
jadły,
3) lepiej nie podawać ich małym dzieciom, a zwłaszcza tym, które cierpią
na różnego pochodzenia alergie skórne.
składniki:
¼ szklanki mąki
½ szklanki oleju
warzywnego
1 średnia cebula –
posiekać
1 średnia zielona
papryka – posiekać
1 łodyżka selera
naciowego – posiekać
1 ząbek czosnku –
zmiażdżyć
1 puszka pomidorów
(14,5 uncji= 411 g)
1 puszka pasty
pomidorowej (6 uncji=170 g)
4 liście laurowe
1 łyżka stołowa
sosu Worcestershire
½ łyżeczki
ostrego sosu (hot pepper)
sól i pieprz do
smaku
2 funty (0,91 kg)
surowych krewetek – świeżych lub mrożonych średniej wielkości, bez muszelek i
żyłek. Mrożone krewetki wyłożyć zawczasu na sito, przelać wodą i porządnie osączyć.
wykonanie:
W głębokiej
patelni albo w dużym rondlu rozmieszać trzepaczką mąkę z olejem na gładką masę.
Gotować mieszając na średnim ogniu, aż mąka zbrązowieje. Dodać cebulę, paprykę,
seler i czosnek i gotować warzywa do miękkości (ok. 5 minut). Następnie włożyć
zawartość puszki z pomidorami i pastę pomidorową, listki laurowe, sos Worcestershire
i ostry sos hot pepper. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym
ogniu pod przykryciem 45-50 minut. Po tym czasie dodać krewetki i gotować dalej
na wolnym ogniu bez przykrycia, aż staną się różowe, około 5-6 minut. Usunąć listki
laurowe. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Z podanej ilości uzyskuje się
przynajmniej 6 porcji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz