Translate

piątek, 20 marca 2015

Z kuchni mojego zięcia



Krewetki kreolskie

Z kuchni mojego zięcia, który świetnie gotuje, proponuję łatwe w przygotowaniu i smaczne danie dla jaroszy i dla tych, którzy lubią owoce morza. Zanim jednak zdecydujecie się na zakup dwóch funtów krewetek, które do tanich produktów nie należą, trzy ostrzeżenia:



1) krewetki, jak wszystkie owoce morza, są „bogate” w cholesterol,
2) mogą powodować niebezpieczną alergię nawet u osób, które już wcześniej je jadły,
3) lepiej nie podawać ich małym dzieciom, a zwłaszcza tym, które cierpią na różnego pochodzenia alergie skórne.

składniki:

¼ szklanki mąki
½ szklanki oleju warzywnego
1 średnia cebula – posiekać
1 średnia zielona papryka – posiekać
1 łodyżka selera naciowego – posiekać
1 ząbek czosnku – zmiażdżyć
1 puszka pomidorów (14,5 uncji= 411 g)
1 puszka pasty pomidorowej (6 uncji=170 g)
4 liście laurowe
1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
½ łyżeczki ostrego sosu (hot pepper)
sól i pieprz do smaku
2 funty (0,91 kg) surowych krewetek – świeżych lub mrożonych średniej wielkości, bez muszelek i żyłek. Mrożone krewetki wyłożyć zawczasu na sito, przelać wodą i porządnie osączyć.

wykonanie:


W głębokiej patelni albo w dużym rondlu rozmieszać trzepaczką mąkę z olejem na gładką masę. Gotować mieszając na średnim ogniu, aż mąka zbrązowieje. Dodać cebulę, paprykę, seler i czosnek i gotować warzywa do miękkości (ok. 5 minut). Następnie włożyć zawartość puszki z pomidorami i pastę pomidorową, listki laurowe, sos Worcestershire i ostry sos hot pepper. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. Po tym czasie dodać krewetki i gotować dalej na wolnym ogniu bez przykrycia, aż staną się różowe, około 5-6 minut. Usunąć listki laurowe. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Z podanej ilości uzyskuje się przynajmniej 6 porcji.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz