Datę świąt wielkanocnych,
zgodnie z tradycją, wyznacza się na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej
pełni Księżyca, tj. po 21 marca. W tym roku
Wielkanoc wypada 5 kwietnia.
Sprawy duchowego
przygotowania się na ten czas nie będą tu rozważane. Wspomnę tylko, że Ostatnia
Wieczerza, spożywana przez Jezusa i Jego uczniów w Wielki Czwartek, była tradycyjnym
posiłkiem przygotowywanym w święto Przaśników (Pascha, Pesach), które bogobojni Żydzi obchodzili na
pamiątkę wyprowadzenia z ziemi
egipskiej. Jezus nie odcinał się od tradycji, z której wyrósł.
-----------------------------------------------------------
W moim domu
odbędzie się wszystko zgodnie z polską i naszą rodzinną tradycją. Proponuję
więc, tym razem z przepisów moich i mojej siostry, dwa świetne ciasta:
twarogową paschę i kruche ciasto z marmoladą, mogące doskonale zastąpić
mazurek.
Pascha
składniki:
1 kg tłustego,
suchego i nie kwaśnego twarogu
5 żółtek
20 dkg masła
¼ litra słodkiej
śmietany
30 dkg cukru
różnorodne
bakalie – 30-40 dkg
wykonanie:
Twaróg zemleć.
Żółtka utrzeć z cukrem na parze na gładką, puszystą masę. Dodać śmietanę,
ogrzewać mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z naczynia z parą, nieco
przestudzić, włożyć masło, twaróg, bakalie i starannie wymieszać. Na głębokie,
gęste sito położyć lnianą ściereczkę lub specjalną tkaninę do odciskania sera, włożyć
paschę i porządnie obciążyć. Ustawić na garnku, aby miała gdzie spływać
serwatka. Wstawić do lodówki. Masa potrzebuje czasu, aby dobrze zakrzepła (np. całą
noc). (Do masy można dodać galaretkę owocową lub żelatynę, wtedy lepiej się
zsiądzie). Ściętą paschę wyłożyć na talerz, obłożyć świeżymi owocami i polać
polewą czekoladową.
polewa czekoladowa:
½ kostki masła
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Gotować składniki
na wolnym ogniu, gdy masa zacznie gęstnieć, jest gotowa.
Placek z kruszonką kakaową doskonale zastępuje mazurek.
na ciasto:
15 dkg
niesolonego masła
10 dkg cukru +
cukier waniliowy
2 jaja
skórka cytrynowa
z dużej cytryny
30 dkg mąki
10 dkg mąki
ziemniaczanej
4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 słój kwaskowego
dżemu
wykonanie:
Zmieszać dwa
rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i jajami na gładką
i puszystą masę, dodać skórkę z cytryny (ciasto powinno mieć wyraźny smak) i
mieszaninę mąki z proszkiem. Wyłożyć na wysmarowaną blachę. Z poniższych
składników szybko zagnieść kruszonkę.
na kruszonkę:
30 dkg mąki
6 dkg kakao
20 dkg cukru +
cukier waniliowy
20 dkg
roztopionego masła
Ciasto posmarować
dżemem i posypać kruszonką. Piec w temp. 1800 C (3500 F) przez
ok. 35-40 minut.
Ciasto to najbardziej
smakuje z dżemem z czerwonej borówki, gdyż są one mało słodkie i nieco cierpkie,
w sam raz do ciasta. Polecam dżem dostępny w sieci sklepów szwedzkiej marki.
Życzę smacznego!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz