Translate

poniedziałek, 23 marca 2015

Pascha i mazurek



Datę świąt wielkanocnych, zgodnie z tradycją, wyznacza się na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca, tj. po 21 marca. W tym roku Wielkanoc wypada 5 kwietnia.

Sprawy duchowego przygotowania się na ten czas nie będą tu rozważane. Wspomnę tylko, że Ostatnia Wieczerza, spożywana przez Jezusa i Jego uczniów w Wielki Czwartek, była tradycyjnym posiłkiem przygotowywanym w święto Przaśników (Pascha, Pesach), które bogobojni Żydzi obchodzili na pamiątkę wyprowadzenia z ziemi egipskiej. Jezus nie odcinał się od tradycji, z której wyrósł.

-----------------------------------------------------------

W moim domu odbędzie się wszystko zgodnie z polską i naszą rodzinną tradycją. Proponuję więc, tym razem z przepisów moich i mojej siostry, dwa świetne ciasta: twarogową paschę i kruche ciasto z marmoladą, mogące doskonale zastąpić mazurek.


Pascha

składniki:

1 kg tłustego, suchego i nie kwaśnego twarogu
5 żółtek
20 dkg masła
¼ litra słodkiej śmietany
30 dkg cukru
różnorodne bakalie – 30-40 dkg

wykonanie:

Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na gładką, puszystą masę. Dodać śmietanę, ogrzewać mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z naczynia z parą, nieco przestudzić, włożyć masło, twaróg, bakalie i starannie wymieszać. Na głębokie, gęste sito położyć lnianą ściereczkę lub specjalną tkaninę do odciskania sera, włożyć paschę i porządnie obciążyć. Ustawić na garnku, aby miała gdzie spływać serwatka. Wstawić do lodówki. Masa potrzebuje czasu, aby dobrze zakrzepła (np. całą noc). (Do masy można dodać galaretkę owocową lub żelatynę, wtedy lepiej się zsiądzie). Ściętą paschę wyłożyć na talerz, obłożyć świeżymi owocami i polać polewą czekoladową.

polewa czekoladowa:

½ kostki masła
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao

Gotować składniki na wolnym ogniu, gdy masa zacznie gęstnieć, jest gotowa.



Placek z kruszonką kakaową doskonale zastępuje mazurek.

na ciasto:

15 dkg niesolonego masła
10 dkg cukru + cukier waniliowy
2 jaja
skórka cytrynowa z dużej cytryny
30 dkg mąki
10 dkg mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słój kwaskowego dżemu

wykonanie:

Zmieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i jajami na gładką i puszystą masę, dodać skórkę z cytryny (ciasto powinno mieć wyraźny smak) i mieszaninę mąki z proszkiem. Wyłożyć na wysmarowaną blachę. Z poniższych składników szybko zagnieść kruszonkę.

na kruszonkę:

30 dkg mąki
6 dkg kakao
20 dkg cukru + cukier waniliowy
20 dkg roztopionego masła

Ciasto posmarować dżemem i posypać kruszonką. Piec w temp. 1800 C (3500 F) przez ok. 35-40 minut.

Ciasto to najbardziej smakuje z dżemem z czerwonej borówki, gdyż są one mało słodkie i nieco cierpkie, w sam raz do ciasta. Polecam dżem dostępny w sieci sklepów szwedzkiej marki.

Życzę smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz