koper włoski inaczej fenkuł |
Sądzę, że każda
gospodyni chce przygotować coś specjalnego na wielkanocne śniadanie, aby
zaskoczyć domowników. Kilka lat temu dokonałam tego, podając na stół prawdziwe
jajka z niespodzianką. Od tamtej pory jest na nie ciągłe zapotrzebowanie, toteż
weszły na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.
Proszę spróbować.
1. Jaja po arabsku
składniki:
jaja (2-3 połówki
na 1 dorosłego biesiadnika)
szalotka –
koniecznie
natka
płaskolistnej pietruszki / italian
parsley (jest bardziej aromatyczna)
sól
biały pieprz
świeżo mielony
cynamon
dobry, jasny olej
warzywny
na sos:
dobry majonez
jogurt naturalny
świeży czosnek –
ilość ząbków zależy od ilości sosu, ale radzę umiar
wykonanie:
Jajka ugotować na
twardo, przepołowić wzdłuż. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito lub rozdrobnić
widelcem. Dodać posiekaną drobniutko cebulkę (używam szalotkę, bo jest
delikatna w smaku) i natkę, doprawić solą i pieprzem. „Skropić” farsz ostrożnie
cynamonem, tyle tylko, aby była delikatna „cynamonowa nuta”. Ostrzegam, że naprawdę
łatwo przedobrzyć, a wówczas farsz jest nie do uratowania i nadaje się do...
wyrzucenia. Kiedy uzyskamy pożądany smak (proszę nie żałować pieprzu), trzeba
dodać tyle oliwy, aby masa się nie rozsypywała. Nadzienie formować w kulki i
wkładać w białka pięknie ułożone na listkach sałaty lub na specjalnym półmisku
do jaj, a tuż przed podaniem polać sosem lub podać go osobno w szklanym dzbanuszku. Kombinacja delikatnego, lekkiego czosnkowego
sosu z cynamonowo-pieprznym smakiem farszu jest wspaniałym doznaniem
pobudzającym apetyt. Smacznego!
A jakie jeszcze
specjały możemy podać? Polecam bardzo pyszną i oryginalną przystawkę z
wędzonego łososia, z pomidorów i surówkę z kopru włoskiego.
2. Roladki z wędzonego łososia
Jeśli nie udało
się kupić ładnych, dużych plastrów ryby, można sprytnie ułożyć mniejsze kawałki
i również uzyskać równą roladkę.
składniki:
plastry wędzonego
łososia
majonez
kapary
szparagi z puszki
(w wodnej zalewie)
świeży koperek
posiekany i gałązki
ósemki cytryny
wykonanie:
Plastry łososia posmarować
majonezem zmieszanym z kaparami. Poprószyć posiekanym koperkiem. Na to położyć 2
gałązki szparagów z puszki (mogą być białe i zielone), zawinąć roladkę. Ułożyć
na półmisku, ozdobić gałązkami koperku i cząstkami cytryny.
3. Pomidory nadziewane
Pomidory powinny
być nieduże i dobrze dojrzałe, ale twarde. Ściąć górę (nie od łodyżki) i wyjąć
miąższ. Można go zjeść, bo się nie przyda, lecz „pokrywkę” należy zachować.
nadzienie: wszystkie składniki drobniutko pokroić.
resztki pieczeni (najlepiej
indyczej lub z kurczaka, innego mięsa nie polecam)
młoda gałązka selera
naciowego
czerwona papryka
kilka szalotek
można dodać nieco
kukurydzy z puszki
sos:
majonez + 1
łyżeczka ciemnego octu winnego
1 łyżeczka
suszonego rozmarynu drobno pokruszonego
¼ łyżeczki
rozgniecionego czosnku – koniecznie
1 łyżeczka ostrego
sosu hot peppers
Połączyć
nadzienie z sosem, sprawdzić smak, nadziać pomidory. Można fantazyjnie przykryć
odciętą częścią pomidora lub plasterkiem ugotowanego jajka. O dekoracji
półmiska nie wspominam, bo to oczywista oczywistość.
PS Pomidory można nadziać również dowolną kombinacją jarzyn i sera, dosotosowując smak sosu.
PS Pomidory można nadziać również dowolną kombinacją jarzyn i sera, dosotosowując smak sosu.
4. Surówka z kopru włoskiego (fenkuł)
Można ją podawać
jako samodzielną przekąskę lub jako surówkę do pieczonego drobiu. Jest to
oryginalna kompozycja smakowa, którą zapewnia połączenie anyżowego kopru ze
słodką pomarańczą i nieco cierpkawym mango. Mango należy wybierać uważnie,
unikając owoców nierówno dojrzałych lub zbyt dojrzałych.
składniki:
duża młoda bulwa
kopru włoskiego
1 łyżka prażonych
pestek dyni
1 mango
1 pomarańcza
na sos:
2 łyżki jogurtu
2 łyżki soku z
pomarańczy
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z
cytryny
pieprz
wykonanie:
Od kopru odciąć
łodygi wraz ze zgrubiałymi częściami. Przekroić bulwę na pół, pokroić w
cieniusieńkie paseczki i włożyć do salaterki. Mango i pomarańczę pokroić w
drobną kostkę i wymieszać z koprem. Surówkę polać sosem i posypać prażoną
dynią. Przed podaniem niech odstoi w lodówce.
Życzę smacznego!
----------------------------
Niestety, nie
zaprezentuję zdjęć moich dań. Nie sądziłam, że kiedykolwiek bedą mi potrzebne.
-----------------------------
Symbole z wielkanocnego koszyka...
Sól –
chroni mięso przed zepsuciem. Święcona sól ma uchronić dusze przed „zepsuciem”,
czyli złem. Palma – to pamiątka
uroczystego wjazdu Chrystusa do Jerozolimy. Mieszkańcy tego miasta wiwatowali
na cześć Jezusa, powiewając gałęźmi palmy. Rzeżucha,
młody zielony owies, gałąź bukszpanu lub mirtu – do wielkanocnego koszyka
wkłada się zieloną gałązkę, jest ona symbolem pokoju, który przynosi Chrystus. Pisanki – były kiedyś przedmiotami do
gry. Turlało się pisanki po świątecznym stole, zderzając je ze sobą. Czyje
jajko się wcześniej nadtłukło, ten przegrywał. Malowano je, żeby wiedzieć,
które jest czyje. Potem o grze zapomniano, a o malowaniu jajek – nie. Są
znakiem nowego życia, przypominają chrześcijanom, że Chrystus zmartwychwstał,
czyli zaczął żyć na nowo. Zajączek –
przypomina chrześcijanom, że nie tylko ludzie cieszą się ze zmartwychwstania
Chrystusa, lecz i zwierzęta. Baranek
– Żydzi jedli potrawy z pieczonego baranka przed ucieczką z Egiptu. Baranek
jest odtąd znakiem wolności. Chrześcijanie wierzą, że Jezus, umierając na
krzyżu, uwolnił ludzi od ich grzechów.
Zwyczaj malowania
jajek jest bardzo stary. W czasach pogańskich jajko było symbolem życia,
przyrody odradzającej się wiosną. Ludzie wierzyli, że pisanka chroni przed
złymi mocami. Zakopana pod nowo budowanym domem miała przynosić pomyślność.
Rzucona w płomień – gasiła pożar. Umieszczona w oknie – chroniła przed
uderzeniami pioruna. Wkładano ja do pierwszej kąpieli noworodka, by dziecko
zdrowo się chowało. W czasie uroczystego śniadania wielkanocnego dzielimy się
święconym jajkiem, co ma zapewnić zdrowie i szczęście całej rodzinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz