Translate

sobota, 14 marca 2015

Na wielkanocnym stole


koper włoski inaczej fenkuł


Sądzę, że każda gospodyni chce przygotować coś specjalnego na wielkanocne śniadanie, aby zaskoczyć domowników. Kilka lat temu dokonałam tego, podając na stół prawdziwe jajka z niespodzianką. Od tamtej pory jest na nie ciągłe zapotrzebowanie, toteż weszły na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.
Proszę spróbować.






1. Jaja po arabsku

składniki:
jaja (2-3 połówki na 1 dorosłego biesiadnika)                                                                
szalotka – koniecznie
natka płaskolistnej pietruszki / italian parsley (jest bardziej aromatyczna)
sól
biały pieprz świeżo mielony
cynamon
dobry, jasny olej warzywny

na sos:
dobry majonez
jogurt naturalny
świeży czosnek – ilość ząbków zależy od ilości sosu, ale radzę umiar

wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przepołowić wzdłuż. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito lub rozdrobnić widelcem. Dodać posiekaną drobniutko cebulkę (używam szalotkę, bo jest delikatna w smaku) i natkę, doprawić solą i pieprzem. „Skropić” farsz ostrożnie cynamonem, tyle tylko, aby była delikatna „cynamonowa nuta”. Ostrzegam, że naprawdę łatwo przedobrzyć, a wówczas farsz jest nie do uratowania i nadaje się do... wyrzucenia. Kiedy uzyskamy pożądany smak (proszę nie żałować pieprzu), trzeba dodać tyle oliwy, aby masa się nie rozsypywała. Nadzienie formować w kulki i wkładać w białka pięknie ułożone na listkach sałaty lub na specjalnym półmisku do jaj, a tuż przed podaniem polać sosem lub podać go osobno w szklanym dzbanuszku. Kombinacja delikatnego, lekkiego czosnkowego sosu z cynamonowo-pieprznym smakiem farszu jest wspaniałym doznaniem pobudzającym apetyt. Smacznego!

A jakie jeszcze specjały możemy podać? Polecam bardzo pyszną i oryginalną przystawkę z wędzonego łososia, z pomidorów i surówkę z kopru włoskiego.


2. Roladki z wędzonego łososia

Jeśli nie udało się kupić ładnych, dużych plastrów ryby, można sprytnie ułożyć mniejsze kawałki i również uzyskać równą roladkę.

składniki:
plastry wędzonego łososia
majonez
kapary
szparagi z puszki (w wodnej zalewie)
świeży koperek posiekany i gałązki
ósemki cytryny

wykonanie:
Plastry łososia posmarować majonezem zmieszanym z kaparami. Poprószyć posiekanym koperkiem. Na to położyć 2 gałązki szparagów z puszki (mogą być białe i zielone), zawinąć roladkę. Ułożyć na półmisku, ozdobić gałązkami koperku i cząstkami cytryny.


3. Pomidory nadziewane

Pomidory powinny być nieduże i dobrze dojrzałe, ale twarde. Ściąć górę (nie od łodyżki) i wyjąć miąższ. Można go zjeść, bo się nie przyda, lecz „pokrywkę” należy zachować.

nadzienie: wszystkie składniki drobniutko pokroić.
resztki pieczeni (najlepiej indyczej lub z kurczaka, innego mięsa nie polecam)
młoda gałązka selera naciowego
czerwona papryka
kilka szalotek
można dodać nieco kukurydzy z puszki

sos:
majonez + 1 łyżeczka ciemnego octu winnego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu drobno pokruszonego
¼ łyżeczki rozgniecionego czosnku – koniecznie
1 łyżeczka ostrego sosu hot peppers

Połączyć nadzienie z sosem, sprawdzić smak, nadziać pomidory. Można fantazyjnie przykryć odciętą częścią pomidora lub plasterkiem ugotowanego jajka. O dekoracji półmiska nie wspominam, bo to oczywista oczywistość.

PS Pomidory można nadziać również dowolną kombinacją jarzyn i sera, dosotosowując smak sosu.


4. Surówka z kopru włoskiego (fenkuł)

Można ją podawać jako samodzielną przekąskę lub jako surówkę do pieczonego drobiu. Jest to oryginalna kompozycja smakowa, którą zapewnia połączenie anyżowego kopru ze słodką pomarańczą i nieco cierpkawym mango. Mango należy wybierać uważnie, unikając owoców nierówno dojrzałych lub zbyt dojrzałych.

składniki:
duża młoda bulwa kopru włoskiego
1 łyżka prażonych pestek dyni
1 mango
1 pomarańcza

na sos:
2 łyżki jogurtu
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z cytryny
pieprz

wykonanie:
Od kopru odciąć łodygi wraz ze zgrubiałymi częściami. Przekroić bulwę na pół, pokroić w cieniusieńkie paseczki i włożyć do salaterki. Mango i pomarańczę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z koprem. Surówkę polać sosem i posypać prażoną dynią. Przed podaniem niech odstoi w lodówce.
Życzę smacznego!

----------------------------
Niestety, nie zaprezentuję zdjęć moich dań. Nie sądziłam, że kiedykolwiek bedą mi potrzebne.
-----------------------------

Symbole z wielkanocnego koszyka...

Sól – chroni mięso przed zepsuciem. Święcona sól ma uchronić dusze przed „zepsuciem”, czyli złem. Palma – to pamiątka uroczystego wjazdu Chrystusa do Jerozolimy. Mieszkańcy tego miasta wiwatowali na cześć Jezusa, powiewając gałęźmi palmy. Rzeżucha, młody zielony owies, gałąź bukszpanu lub mirtu – do wielkanocnego koszyka wkłada się zieloną gałązkę, jest ona symbolem pokoju, który przynosi Chrystus. Pisanki – były kiedyś przedmiotami do gry. Turlało się pisanki po świątecznym stole, zderzając je ze sobą. Czyje jajko się wcześniej nadtłukło, ten przegrywał. Malowano je, żeby wiedzieć, które jest czyje. Potem o grze zapomniano, a o malowaniu jajek – nie. Są znakiem nowego życia, przypominają chrześcijanom, że Chrystus zmartwychwstał, czyli zaczął żyć na nowo. Zajączek – przypomina chrześcijanom, że nie tylko ludzie cieszą się ze zmartwychwstania Chrystusa, lecz i zwierzęta. Baranek – Żydzi jedli potrawy z pieczonego baranka przed ucieczką z Egiptu. Baranek jest odtąd znakiem wolności. Chrześcijanie wierzą, że Jezus, umierając na krzyżu, uwolnił ludzi od ich grzechów.


Zwyczaj malowania jajek jest bardzo stary. W czasach pogańskich jajko było symbolem życia, przyrody odradzającej się wiosną. Ludzie wierzyli, że pisanka chroni przed złymi mocami. Zakopana pod nowo budowanym domem miała przynosić pomyślność. Rzucona w płomień – gasiła pożar. Umieszczona w oknie – chroniła przed uderzeniami pioruna. Wkładano ja do pierwszej kąpieli noworodka, by dziecko zdrowo się chowało. W czasie uroczystego śniadania wielkanocnego dzielimy się święconym jajkiem, co ma zapewnić zdrowie i szczęście całej rodzinie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz